Τα αξιοθέατα
της Αθήνας

Καλώς ήρθατε στην Αθήνα, την πιο ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τα αξιοθέατα
της Αθήνας

Καλώς ήρθατε στην Αθήνα, την πιο ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Περιπλανηθείτε σαν ένας πραγματικός CityZoen.

Πως θα οργανώσω την επίσκεψή μου;

Η Αθήνα είναι μια πόλη που μπορεί να την επισκεφτεί κανείς εύκολα και κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Ένας αληθινός συνδυασμός ενός υπέροχου μέρους για να επισκεφθείτε και να ζήσετε έντονες και μοναδικές εμπειρίες.

Εξερευνήστε τα ιστορικά μνημεία και ανακαλύψτε τη ζωντάνια της πόλης.

Η ιστορία της Αθήνας είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που συνεχίζεται εδώ και 6.000 χρόνια. Κάντε μια βόλτα στις διάφορες γειτονιές της, εξερευνήστε τη νυχτερινή ζωή και απολαύστε 365 ημέρες ηλιοφάνειας.

Συμβουλευτείτε και διοργανώστε την εξόρμησή σας με τη βοήθεια του εξειδικευμένου μας προσωπικού.

500μ

Ακρόπολη

Το απόλυτο ορόσημο της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Το σημείο εκκίνησης κάθε επίσκεψης, ο λόφος της Ακρόπολης όπου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ορατός από παντού.

Εκτός από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα δώρο της προϊστορικής περιόδου, που συνεχίζει να διαμορφώνει την ιστορική περιοχή της Αθήνας. Ένα μνημειώδες δώρο των προγόνων μας που προκαλεί δέος σε όλο τον κόσμο.

550μ

Προπύλαια

Τα Προπύλαια είναι η πολυτελής πύλη της Ακρόπολης. Ετυμολογικά, η λέξη αποτελεί τη συνένωση του προθέματος προ-, με τη λέξη πύλη, που σημαίνει πως το κτίριο αποτελούσε την κεντρική πύλη της Ακρόπολης.

600μ

Ναός της Αθηνάς Νίκης

O ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών, αφιερωμένος στις θεές Αθηνά και Νίκη.

Χτισμένος γύρω στο 420 π.Χ., ο ναός είναι ο παλαιότερος πλήρως ιωνικός ναός στην Ακρόπολη.

1χλμ

Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Μια περιοχή βορειοδυτικά της Ακρόπολης που αποτελούσε το διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας από τον 6ο αιώνα.

800μ

Παρθενώνας

Στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης βρίσκεται ο Παρθενώνας, το αιώνιο σύμβολο της πόλης.

Αφιερωμένο κυρίως στην προστάτιδά του, τη θεά Αθηνά, ο Παρθενώνας αποτελεί την υπέρτατη δημιουργία της κλασικής αρχιτεκτονικής.

900μ

Γύρω από την Ακρόπολη, 
ο πεζόδρομος του Διονυσίου Αεροπαγίτου

Ο ομορφότερος ίσως πεζόδρομος της Ευρώπης, βρίσκεται κυριολεκτικά στη σκιά της Ακρόπολης. Ξεκινήστε από τον σταθμό του μετρό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στην επίσης, πεζοδρομημένη οδό Μακρυγιάννη.

1χλμ

Λόφος Φιλοπάππου

O γνωστός λόφος του Φιλοπάππου ή Λόφος των Μουσών, κορυφώνεται στα 147 μέτρα, προσφέροντας θέα 360° σε ολόκληρη την πόλη.

Στην αρχαιότητα, ο χώρος ήταν αφιερωμένος στις 9 Μούσες. Εκεί, μπορείτε να βρείτε αρχαίες κατοικίες σπηλαίων που οδηγούν στο μεγάλο μνημείο του Φιλοπάππου. Στο ηλιοβασίλεμα, ο λόφος των Μουσών προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.

1,6χλμ

Θησείο

Μια ακόμα γειτονιά της Αθήνας με ιστορία που ξεκίνησε από την αρχαιότητα.

Τα Νεοκλασικά κτίρια ακουμπούν σε λοφώδεις δρόμους δίπλα σε υπαίθριες καφετέριες, ζεστά μπαρ κρασιού και εστιατόρια με θέα στην Ακρόπολη.

900μ

Ωδείο Ηρώδου 
του Αττικού

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ευρύτερα γνωστό και ως Ηρώδειο, είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Στη σύγχρονη εποχή, τα έργα για την ανακατασκευή του έχουν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα (μέσα του 19ου αιώνα) και ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία του 50′.

Από τότε στεγάζει σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα και κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο του ετήσιου Φεστιβάλ Αθηνών, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα.

1,6χλμ

Πολιτιστικό Κέντρο
“Μελίνα Μερκούρη”

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη είναι δημοτικός πολιτιστικός οργανισμός στην Αθήνα, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξέχουσα προσωπικότητα και θυμίζοντας σε όλους τον αγώνα της για την επιστροφή των μαρμάρων.

Στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού εργοστασίου καπέλων στο Θησείο και πρωτοστατεί στον πολιτισμό της χώρας με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

1,7χλμ

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, έχει επικεντρωθεί στις καλές τέχνες, διοργανώνοντας εκθέσεις σημαντικών δημιουργών από τις μόνιμες συλλογές του, οι οποίες συνοδεύτηκαν από διάφορες πολιτιστικές πρωτοβουλίες (σεμινάρια, εργαστήρια, μουσική και λογοτεχνικές εκδηλώσεις).

350μ

Μουσείο Ακρόπολης

Με έναν εκθεσιακό χώρο περίπου 14.000 τ.μ., το πολυδάπανο έργο του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τον Μιχαήλ Φωτιάδη, φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαϊκή, κλασική και ρωμαϊκή εποχή.

Ετοιμαστείτε να βουτήξετε βαθιά στο υπέροχο ταξίδι της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού.

1χλμ

Πλατεία Συντάγματος και Βουλή των Ελλήνων

Πήρε το όνομά του από την εξέγερση του 1843 που ανάγκασε τον βασιλιά Όθωνα να περάσει το πρώτο Σύνταγμα της σύγχρονης Ελλάδας.

Το κύριο αξιοθέατο στην πλατεία είναι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τιμώντας όλους τους Έλληνες Στρατιώτες που έχουν πέσει σε αγώνες για την ένδοξη πατρίδα, όμως τα σώματα δεν έχουν ανασυρθεί ποτέ και φυλάσσεται από τους Προεδρικούς Φρουρούς, που ονομάζονται Εύζωνες όπου εκτελούν την αλλαγή φρουράς κάθε 1 ώρα.

Πίσω τους βρίσκεται το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο χτίστηκε ως παλάτι από τον αρχιτέκτονα Friedrich von Gaertner για τους πρώτους βασιλιάδες της σύγχρονης Ελλάδας, που εγκαταστάθηκαν το 1843.

400μ

Πλάκα και Αναφιώτικα

Η πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας, χτισμένη στις παρυφές του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Εκεί θα συναντήσετε διατηρητέα κτίρια και μια πληθώρα από καταστήματα, ταβέρνες, και καφέ, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

1,4χλμ

Αστεροσκοπείο Αθηνών – Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Θεμελιώθηκε το 1842 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen. Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα.

1,1χλμ

Πεζόδρομος Ερμού

Από την πλατεία Συντάγματος αρχίζει ο πιο διάσημος εμπορικός πεζόδρομος της Αθήνας. Περπατήστε κατά μήκος του καταναλωτικού παραδείσου που φιλοξενεί τα πιο διάσημα διεθνή και εγχώρια καταστήματα.

Στο τέλος αυτού, θα συναντήσετε την ιστορική εκκλησία της «Καπνικαρέας», ενώ θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε υπέροχα εστιατόρια, κομψά wine bars, καφετέριες και street food και τοπικά hot spots μέσα στις μικρές στοές ή στα στενά σοκάκια.

800μ

Μοναστηράκι

Ακριβώς στην καρδιά της πόλης, θα δείτε τον συνδυασμό του παρελθόντος με τις πτυχές του σήμερα.

Η περιοχή διατηρεί μια ισχυρή ατμόσφαιρα ανατολικού παζαριού του 19ου αιώνα και είναι ιδανική για να ψωνίσετε τα σουβενίρ σας, όπως και θα βρείτε καταπληκτικές αντίκες.

Θα χάσετε αν δε δοκιμάσετε ένα παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι, καθότι εδώ θα βρείτε το καλύτερο όλης της Ελλάδας!

650μ

Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Μέσα από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι, συνδέεται με την Αρχαία Αγορά στο Θησείο.

Ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις.

1,7χλμ

Κεραμεικός

Ο Κεραμεικός ήταν το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Μια ακόμη πανέμορφη συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Γειτονεύει με τις συνοικίες του Θησείου, των Πετραλώνων, το Γκάζι, το Βοτανικό και το Μεταξουργείο.

900μ

Παναθηναϊκό Στάδιο – Καλλιμάρμαρο

Το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, είναι στάδιο στην Αθήνα που βρίσκεται στην περιοχή του Παγκρατίου, ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, φιλοξένησε τα αγωνίσματα των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896.

800μ

Εθνικός Κήπος

Στην καρδιά της Αθήνας, εκτείνονται 16 εκτάρια πράσινου που σας περιμένουν να ξεφύγετε από το θορυβώδες κέντρο της πόλης και να χαλαρώσετε σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Το όραμα της Βασίλισσας Αμαλίας αποτελεί μέχρι σήμερα μια πράσινη όαση.

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης, είναι τόσο καλά προστατευμένος από το θόρυβο της.

Μια ευκαιρία να χαλαρώσετε, να απολαύσετε μία όμορφη βόλτα και να έρθετε κοντά στη φύση.

200μ

Ναός του Ολυμπίου Διός

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός γνωστός λανθασμένα ως Στήλες του Ολυμπίου Διός, είναι σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας.

Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

200μ

Η Πύλη του Αδριανού (ή Αψίδα του Αδριανού)

Η Πύλη του Αδριανού (ή Αψίδα του Αδριανού), είναι μνημειώδης πύλη που μοιάζει – σύμφωνα με ορισμένες απόψεις – με Ρωμαϊκή θριαμβική αψίδα. Θεωρήθηκε πως η πύλη αυτή κατασκευάστηκε για να εορταστεί η άφιξη (adventus) του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού και για να τιμηθεί για τις πολλές ευεργεσίες του στην πόλη, με την ευκαιρία της αφιέρωσης παρακείμενου ναού το 131 με 132 μ.Χ.

100μ

Μνημείο Λυσικράτους

Το Μνημείο Λυσικράτους, γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη», είναι ένα πέτρινο κτίσμα κυλινδρικού σχήματος, το καλύτερα σωζόμενο χορηγικό μνημείο της αρχαιότητας.


Το Μνημείο παρέμεινε άθικτο στην ίδια θέση μέχρι σήμερα, παρότι ο τρίποδας στην κορυφή του δε σώζεται.

1,5χλμ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μουσείο στην Αθήνα, το οποίο ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου.

Στο μουσείο γίνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις αρχαίας και σύγχρονης τέχνης. Το μουσείο στεγάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο κτίριο στην οδό Νεόφυτου Δούκα και μια πτέρυγα του μουσείου στεγάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου από το 1991.

1,3χλμ

Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο φιλοξενεί στους τρεις ορόφους αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της Ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.

Η αρχική συλλογή του Αντώνη Μπενάκη που αποτελεί και τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου περιλάμβανε έργα αρχαίας Βυζαντινής, μεταβυζαντινής, ισλαμικής και παραδοσιακής τέχνης.

2,4χλμ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να στεγάσει και να προστατεύσει αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας έτσι την ιστορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική τους αξία.

2χλμ

Εθνική Πινακοθήκη

Μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση που κράτησε περίπου μία δεκαετία το και κόστισε σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, η σημαντικότερη πινακοθήκη της χώρας είναι έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι το κοινό στην περιοχή Παγκράτι με τη μεγαλύτερη ενιαία συλλογή έργων ελληνικής σύγχρονης τέχνης και γλυπτικής.

Σε έναν χώρο 20.760 τ.μ. το νέο στολίδι της χώρας, σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε εμβληματικά έργα από τους Μεγάλους Έλληνες Καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (γνωστός ως El Greco), αλλά και ευρωπαϊκά αριστουργήματα από τους Rembrandt, Durer, and Goya.

7χλμ

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη ατμόσφαιρα της πόλης διαδέχεται μία παραθαλάσσια ακτογραμμή που κατά μήκος της προκύπτουν ατέλειωτες δραστηριότητες και ένα μοναδικό παραθαλάσσιο τοπίο. Το καλοκαίρι στην Αθήνα δεν τελειώνει ποτέ.

6χλμ

Μαρίνα Φλοίσβου

Μόλις 6 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, στο Παλαιό Φάληρο, η Μαρίνα Φλοίσβου είναι ιδανική για έναν υπέροχο περίπατο που θα σας συνεπάρει.

Απολαύστε ένα εκλεκτό γεύμα και κάντε τα  ψώνια σας ανάμεσα στο πολυτελές κλίμα των yachts, που εντυπωσιάζουν.

19χλμ

Λίμνη Βουλιαγμένης

Το θαύμα της φύσης με τα σμαραγδένια νερά, τα οποία διατηρούν θερμοκρασία μεταξύ 20 και 29 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο.

Τα υφάλμυρα νερά της λίμνης που αναπληρώνονται συνεχώς τόσο από τη θάλασσα, όσο και από τις υπόγειες ιαματικές πηγές, προσφέρουν μια φυσική και μοναδική εμπειρία ιαματικού λουτρού.

Έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

18χλμ

Κοντινές Παραλίες

Ποιος δεν αγαπά μια σύντομη βόλτα ή ακόμα καλύτερα μία ολόκληρη μέρα κοντά στη θάλασσα;

Σε αυτήν την περίπτωση, έχετε την δυνατότητα σε περίπου μισή ώρα να απολαύσετε μια από τις πιο πολύ-φημισμένες παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας τον κοσμοπολίτικο «Αστέρας Βουλιαγμένης».

Η εκλεπτυσμένη παραλία φιλοξενεί υψηλές προσδοκίες πολυτελείς ξαπλώστρες, γήπεδα βόλεϊ, και επιλογές για φαγητό για όλα τα γούστα.

5χλμ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πάρκο αστικού τύπου και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις.